Mindenki szeretne olyan vállalkozásba, vagy tevékenységbe kezdeni, ami nem igényel befektetést, azonban nem könnyű ilyet találni.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az alábbi tippek is csak akkor költségmentesek teljes egészében, ha már alapból vállalkozóként tevékenykedsz valamilyen területen, hiszen minden vállalkozás elindítása pénzbe kerül.

Ha azonban plusz bevételre szeretnél szert tenni valamilyen melléktevékenységgel, akkor ezek az ötletek tökéletesen megfelelnek a célnak.

Többségükhöz tudnod kell használni a WordPress tartalomkezelő rendszert is.

Egy korábbi írásomban már bővebben is kifejtettem, hogy hogyan tanulhatod meg a WordPress használatát teljesen ingyen. Ha szeretnéd elolvasni, ide kattintva megteheted.

Blog 

Blogcikk

A blogírás számos előnnyel jár. Például kiváló marketinges lehetőség vállalkozásodnak, segíthet, hogy a weboldalad jobb SEO helyezést érjen el, és még plusz bevételed is lehet belőle.

Ennek egy módja a hirdetés elhelyezés. Ha az oldaladon megjelenő hirdetés linkjén keresztül vásárol valaki, illetve vesz igénybe egy szolgáltatást, azután te jutalékot fogsz kapni. Ezt nagyon egyszerűen kivitelezheted, ha regisztrálsz például a Google Adsense programba, majd elhelyezed oldaladon a Google hirdetési bannerjeit. A Google a weboldalad tartalmához kötődő és a látogatóid érdeklődésének megfelelő hirdetéseket fog megjelentetni.

Egy másik lehetőség a partnerprogram, amit a következő ötletben bővebben is kifejtek. Blogodnál ez egy remek lehetőség, hiszen bármiről írhatsz, ezért egy cikken belül akár több ajánlói linket is el tudsz helyezni.

Kínálhatsz online terméket is blogod tartalmához fűződően úgy, hogy nem kell hozzá induló költség. Ez lehet például egy e-könyv, ahol bővebben kifejted az adott témához kapcsolódó gondolataid, vagy egy letölthető hangoskönyv is.

Amennyiben úgy gondolod, hogy blogod mondanivalója mások számára értékes lehet, akkor kötheted előfizetéses rendszerhez is annak megismerését, így egy szuper bevételi forrásra tehetsz szert, ha elég nagy olvasótáborral rendelkezel.

Oktatási célokra is használhatod blogodat, mégpedig úgy, hogy online kurzusokat indítasz, vagy letölthető, önálló tanulásra alkalmas tananyagokat kínálsz vele kapcsolatban.

Affiliate marketing

affiliate marketing

Az affiliate marketinget hazánkban ajánlói, vagy partnerprogramnak is szokták nevezni. Lényege, hogy te, mint partner a hirdető cég termékét, vagy szolgáltatását ajánlod különböző felületeken, majd ha az ajánlásból vásárlás jön létre, azután te jutalékot kapsz.

A termékek, vagy szolgáltatások hivatkozási linkjét elhelyezheted például hírlevelekben, közösségi média bejegyzésekben, honlapodon, vagy ahogy már korábban is említettem a saját blogodban is.

Ez egy kiváló lehetőség számodra, ha automatikus bevételi forrást szeretnél, hiszen a hivatkozások elhelyezését követően semmi dolgod nem lesz, csak várni a vásárlások utáni jutalékot. 

Több platform is a rendelkezésedre áll, ha hirdető cégekkel szeretnél szerződni. Regisztrálhatsz például az affiliate hálózatok egyikébe is teljesen ingyen, ahol több 100 kampány közül választhatod ki a vállalkozásod számára a legmegfelelőbbeket.

E-könyv írás

E-könyv

Ha szeretsz írni, akkor célszerű e-könyvet kiadnod, hiszen számtalan előnnyel jár a papíralapú olvasmányokkal szemben. Nem kell nyomtatási, gyártási, és raktározási költséget fizetned, elhelyezhetsz bele interaktív elemeket, valamint könnyebben terjeszthetők is.

Remek marketinges fogás lehet vállalkozásod számára, ha oktató, vagy valamilyen tudás átadására szolgáló könyvet publikálsz, mivel nagyon népszerűek az ilyen jellegű kiadványok. Nem kell, hogy szaktudással rendelkezz egy bizonyos témában, már az is elég, ha csak az alapokat ismered, hiszen valakinek az is hasznos tudást jelenthet.

Ha nincs ihleted a témát illetőleg, akkor ajánlom még figyelmedbe az Answer The Public honlapját is. Ott egy adott kulcsszóval, vagy kifejezéssel kapcsolatban megtudhatod, hogy milyen kérdéseket tesz fel a legtöbb ember az interneten, és hogy milyen egyéb témák merülnek fel a kulcsszóval kapcsolatban. Ez egy jó támpontot adhat arra vonatkozólag, hogy mi érdekeli leginkább az olvasókat.

Ha megvan a témád és befejezted a könyvedet, akkor el kell készítened a könyvborítót. Erre használhatod a Canva ingyenes funkcióit, egyedül arra kell figyelned, hogy képed jogtiszta legyen.

e-könyv

Canva-ban ilyen, vagy ehhez hasonló borítót is tudsz készíteni.

A következő lépés, hogy a könyved teljes szövegét át kell konvertálnod a megfelelő formátumba. Ingyenes konvertáló programot bőven találsz az interneten, azt pedig a kiadók fogják neked meghatározni, hogy honlapjukra milyen formátumban töltheted fel írásodat.

Ha csak saját weboldaladon szeretnéd árulni újdonsült művedet, akkor én az .epub kiterjesztést javaslom, mivel ez a legelterjedtebb és a legtöbb olvasó szoftvert támogatja.

Számos kiadó közül választhatsz, azonban én a Publishdrive-ot ajánlom. A kiadók többsége válogat a könyvek között, ezért nem biztos, hogy a tiédet elfogadják, így igen nagy időveszteséged lehet, ha mindegyiket végigjárod. A Publishdrive végeredményben egy közvetítő oldal, ahova csak egyszer kell feltöltened a könyvedet és már látják is a kereskedők.

Freelance writer

szabadúszó író

Ez a tipp is neked szól, ha van érzéked és szeretsz is írni, viszont ebben az esetben egyáltalán nincs szükséged a WordPress tudásra, hiszen más számára végzel tevékenységet és nem saját magadnak.

Egy szabadúszó író írhat bármit, ezért te is a képességeidnek, a kedvednek és az idődnek megfelelően választhatod ki az általad vállalt projekteket. Lehet ez egy blogcikk, egy hirdetés, vagy egy hírlevél szövege, de akár egy újonnan induló weboldalé is, vagy egyéb más is.

A lényeg, hogy teljesen költségmentesen belevághatsz, elég, ha csak regisztrálsz valamelyik freelancer oldalra, vagy hirdeted magad a közösségi oldalakon, és már kezdheted is a munkát.

Online oktatás

online oktatás

Itt is érvényes az az elv, amit már az e-könyv írásnál is említettem, miszerint nem szükséges, hogy szakember legyél valamilyen téren, ahhoz, hogy eladhasd tudásod.

Ha nem vagy otthon valamilyen témában, akkor te is az alapoktól kezded el a tanulást, ezért másnak is értékes lehet a te alaptudásod.

Lehet itt szó bármiről, például szépségápolásról, idegen nyelvről, pénzügyről, marketingről, tényleg szinte bármiről, amihez értesz.

Készíthetsz honlapodra letölthető videókat, és tananyagokat, de kínálhatsz ingyenes segédanyagokat, vagy tarthatsz kedvcsináló webináriumokat is.

Ha live kurzusokat tartanál, akkor számos ingyenes bővítménye segíthet ebben a WordPressnek, amiket kifejezetten oktatási célokra terveztek. Ilyen például a Paid Membership Pro, vagy a Simple Membership.

+1 Social media manager

közösségi média menedzser

A közösségi médiában való jelenlét igencsak releváns sok vállalkozó, illetve vállalkozás számára, de ma már a legtöbb esetben közösségi média menedzsert bíznak meg a posztok létrehozásával, a hirdetések, vagy a hírfolyam kezelésével.

Ahhoz, hogy social media managerként tevékenykedhess, mindenképpen ajánlott legalább egy alapszintű marketingtudás. Ezenkívül elvégezhetsz különféle online tanfolyamokat is az interneten, de ha nem sajnálod rá az időt, akkor egy kis utánajárással teljesen költségmentesen is belevághatsz az induláshoz szükséges ismeretek megszerzésébe.

Vegyük csak példának a posztok elkészítését. Erre szintén tökéletes program a Canva, aminek igazán könnyű és nem mellesleg ingyenes a használata, vagy a Photoshop.

Itt megtudhatod, hogy hogyan tanuld meg ingyen a Photoshop használatát.

Az alapszintű marketingtudáshoz sem kell túl mélyre ásnod, számtalan olvasnivalót lehet találni a témában az interneten.

Podcast interjú – Oszonics László

Mai interjúmmal egy kicsit távolabbi vizekre evezek az előző két területhez képest, mert most az...

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp!

Sokszor hallottuk már, hogy virtuális asszisztenssel szerződni bizalmi dolog. Hasonló ahhoz, mint...

Interjú – Tolvaj Sándor

Érdekel, hogy mások hogyan vezetnek egy céget, esetleg hogy hogyan kezdték el a vállalkozásukat?...

Podcast interjú – Wolf Gábor

Elkészült a vállalkozókkal készített interjúsorozatom második része. Ezt meg is hallgathatod, de...

Hogyan tanulj teljesen ingyen?

A tudás hatalom. Mondja a latin közmondás, és milyen igaza van. De nem csak hatalmat ad, hanem...

Minden, amit egy virtuális asszisztensről tudni lehet!

Gyakran megtörténik velem, hogy egy rég nem látott, vagy egy új ismerősömmel való beszélgetés...

TOP 10 vállalkozási ötlet 2021-ben!

Ötletek vállalkozni vágyóknak

Indítsuk be 2022-t! Megérkeztek az új technológiák vállalkozásodba!

Egy vállalkozás akkor sikeres, ha folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piaci igényekhez, és ha...

Kirándulási tippek – Közép-Magyarország

Lassan itt a rossz idő, ezért érdemes lehet még neked is gyorsan felhúzni a bakancsot és...