Sokszor hallottuk már, hogy virtuális asszisztenssel szerződni bizalmi dolog. Hasonló ahhoz, mint mikor ügyvédet, vagy könyvelőt kell választanod. Ez valóban így van, hiszen olyan információk birtokába fog jutni, ami a Te és a vállalkozásod számára is bizonyos szempontból érzékenyek lehetnek.

Úgy gondolná az ember, hogy könnyű a választás. Ha szükséged van a segítségre csak böngészel a hirdetések között, ráböksz egy Neked szimpatikus asszisztensre és már sínen is vagy.

De sajnos ez nem ilyen egyszerű…

Menet közben kiderülhet sok minden, ami miatt nem tudtok együtt dolgozni. Például „nem egy nyelvet beszéltek”, nem olyan a munkája, amilyennek te elvárnád és még sorolhatnám napestig…

Hol kezd a keresést?

Virtuális asszisztens keresés

Erre a legjobb hely egy Facebook csoport, ahol Magyarországon a legnagyobb számban találhatóak meg a szolgáltatásukat kínáló virtuális asszisztensek és online vállalkozástámogatók. 

Már több mint 10 ezer taggal számolhatnak, és ez egyre csak bővül a szakma hírnevének növekedése jóvoltából.

Ha érdekel, néz be hozzájuk!

Itt nem csak a legjobb partnert találhatod meg, de abban is segítenek, hogy hogy adj fel jó kereső hirdetést. Így biztosan rátalálsz majd arra, akit keresel.

De most térjünk vissza a kiválasztás rögös útjára.

Mi a legrosszabb, amit tehetsz?

1. Rögtön az első szembejövő asszisztenssel leszerződsz, mert nincs kedved és időd keresgélni.

Nézz inkább körül egy kicsit. Hidd el, megéri! Kinek milyen erősségei vannak, mire van specializálódva. Később megbánhatod, ha esetleg belefutsz egy, a te kiszervezni kívánt feladataidhoz több tapasztalattal rendelkező vállalkozástámogatóba.

2. Ha csak az árakat veszed figyelembe, és semmi mást.

Ez lehet, hogy a kiadások szempontjából megéri, de magadnak és a vállalkozásodnak sem biztos, hogy jót teszel vele.

Hiába dolgozik valaki kedvezőbb díjazással, ha nem azt kapsz, amire számítottál. Ahogy már korábban is említettem, előfordulhat, hogy más a munkastílusotok, vagy nincs otthon azon a területen, amiben a vállalkozásod mozog. Lehet, hogy valakinek szuper a tudása a logisztikához, de nincs érzéke a szépségiparhoz.

Hogy csináld okosan?

1. Először is érdemes azt tisztázni magaddal, hogy leendő partnered milyen tulajdonságokkal rendelkezzen.

Az eddigi tapasztalataid alapján kikkel dolgoztál együtt szívesen? Középkorú? Fiatalabb, vagy idősebb? Férfi, vagy nő? Lazább, vagy kicsit komolyabb stílussal adja fel a hirdetését?

Nem mindegy, hiszen nagyobb valószínűséggel könnyebben találod majd meg a közös nevezőt egy olyan jellemvonásokkal rendelkező partnerrel, amilyennel már dolgoztál együtt.

2. A következő fontos szempont, hogy milyen szolgáltatásokra keresel magadnak segítséget és mennyit szeretnél erre szánni.

A virtuális asszisztensek árai elég széles skálán mozognak, de általánosságban elmondható, hogy az árak tükrözik a mögöttük lévő tudást és tapasztalatot.

Ha tudod, hogy csak kisebb feladatokat szánsz kiadni a kezeid közül, ami nem igényel különösebb képzettséget vagy tapasztalatot, és nem is szeretnél magasabb költségekkel számolni, akkor nyugodt szívvel válassz olyat, aki alacsonyabb órabérrel dolgozik.

Ez igaz lehet akkor is, ha csak eseti megbízásra keresel partnert.

Viszont, ha komolyabb szaktudást igénylő projektre keresel valakit, vagy tudod, hogy hosszútávon szeretnél majd vele együtt dolgozni, akkor nem érdemes fő szempontként a díjazást előtérbe helyezni.

Tekints erre is úgy, mint egy jó befektetésre, ami kis idővel nagyon is megtérül.

3. Ha úgy gondolod, hogy ezek után megtaláltad a Te embered, akkor még szerződéskötés előtt kérj tőle egy online videós meetinget.

Ezt nem minden asszisztens kínálja fel, de én erősen ajánlom mindenkinek.

Egy telefonhívás nem minden esetben elég. Így látod, hogy a másik hogy reagál az általad elmondottakra, könnyebben ki lehet szűrni, ha valaki nem olyan összeszedett, és nem utolsó sorban látod majd, hogy honnan fogja elvégezni azt a munkát, amit neki szánsz.

Egy nyugodt és rendezett környezetben dolgozó asszisztensre biztos szívesebben bízod majd rá a feladatokat és így Te is nyugodtabban töltöd majd jó megérdemelt pihenődet.

Ha hosszútávon szeretnél együtt dolgozni valakivel, érdemes ezt is beiktatni.

+ 1 tipp a biztos sikerhez:

sikeres virtuális asszisztens választás

Ha ezeket a szempontokat figyelembe véve sem vagy biztos magadban, akkor kérd meg, hogy dolgozzatok együtt először csak pár órát.

Így mindketten megismeritek a másikat különösebb időbeli kötöttségek nélkül és kiderül, hogy van-e lehetőség egy komolyabb bizalmi kapcsolat felépítésére.

Kirándulási tippek – Közép-Magyarország

Lassan itt a rossz idő, ezért érdemes lehet még neked is gyorsan felhúzni a bakancsot és kirándulni egy nagyot! Jó alkalom lehet egy-egy ilyen kiruccanás arra is, hogy végre a családdal tölthess egy kis időt, és ne csak a napi rutinnal legyél elfoglalva. Számomra a...

Podcast interjú – Oszonics László

Mai interjúmmal egy kicsit távolabbi vizekre evezek az előző két területhez képest, mert most az építőiparra fókuszáltam. Szerencsés helyzetben vagyok, mert nem kellett messzire mennem a téma kivesézéséhez. Férjemmel, Oszonics Lászlóval beszélgettem, mivel ő is ezen a...

Indítsuk be 2022-t! Megérkeztek az új technológiák vállalkozásodba!

Egy vállalkozás akkor sikeres, ha folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piaci igényekhez, és ha kell, új eszközökbe ruház be. Nem tudjuk tartani a lépést a versenytársakkal, ha elavult technológiát használunk. Szerencsénkre a nagy gyártók folyamatosan előrukkolnak...

Podcast interjú – Wolf Gábor

Elkészült a vállalkozókkal készített interjúsorozatom második része. Ezt meg is hallgathatod, de ha szívesebben olvasnál, akkor azt lejjebb görgetve megteheted.Sziasztok! Ez a mai interjú, ahogy látjátok egy kicsit más, mint az első, mivel nem csak olvashatjátok, de...

Minden, amit egy virtuális asszisztensről tudni lehet!

Gyakran megtörténik velem, hogy egy rég nem látott, vagy egy új ismerősömmel való beszélgetés során szóba kerül a munka, és így az is, hogy én ezzel az online valamivel foglalkozok…majd néznek rám kíváncsian. De mi is ez? Mit is csinálok én valójában? – kérdezik, és...

Interjú – Tolvaj Sándor

Érdekel, hogy mások hogyan vezetnek egy céget, esetleg hogy hogyan kezdték el a vállalkozásukat? Az is foglalkoztat, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük, vagy, hogy milyen tanácsokat adnának egy könnyebb indulás érdekében? Mielőtt belefogtam volna az...

5+1 tipp: Kiadás nélküli bevételi lehetőségek!

Mindenki szeretne olyan vállalkozásba, vagy tevékenységbe kezdeni, ami nem igényel befektetést, azonban nem könnyű ilyet találni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az alábbi tippek is csak akkor költségmentesek teljes egészében, ha már alapból vállalkozóként...

Hogyan tanulj teljesen ingyen?

A tudás hatalom. Mondja a latin közmondás, és milyen igaza van. De nem csak hatalmat ad, hanem tiszteletet is kelt, és önbizalmat is ad. Vannak helyzetek, amikor sajnos muszáj kiadást áldoznunk a tanulás oltárán. Azonban ha a szakmád nem követeli meg, hogy államilag...

TOP 10 vállalkozási ötlet 2021-ben!

Ötletek vállalkozni vágyóknak