Egy vállalkozás akkor sikeres, ha folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piaci igényekhez, és ha kell, új eszközökbe ruház be. Nem tudjuk tartani a lépést a versenytársakkal, ha elavult technológiát használunk.

Szerencsénkre a nagy gyártók folyamatosan előrukkolnak valami nagy ötlettel és megoldást kínálnak olyan problémákra is, amik számos területen előfordulhatnak. Az idei év még alig kezdődött el, de máris hallhatunk innen-onnan az újdonságokról.

Nézzünk is pár izgalmasat ezek közül, amit minden cégnek és vállalkozónak nyugodt szívvel lehet ajánlani.

Laptopok

A tajvani Asus gyártó többek közt két izgalmas laptop megoldással is előállt a 2022-es CES kiállításon, amik tökéletes kiegészítői lehetnek egy modern vállalkozásnak. Az egyik a Zenbook 17 Fold OLED, a másik pedig a Zenbook 14X OLED Space Edition. Nézzük is meg őket közelebbről.

Zenbook 17 Fold OLED

Ha ránézel a laptopra mi jut eszedbe elsőre? Nekem egy régebbi, vaskos, csörgő-zörgő laptopomat idézte fel, amit ugyan annak idején szerettem, de valljuk be őszintén, ma már nem olyanra vágyunk. Hirtelen nem is értettem, hogy mi ebben olyan nagy szám, hiszen ennél már százszor menőbb gépek is léteznek…

Zenbook17 fold oled

Forrás: asus.com

A látszat azonban csal! Ez a csörgő-zörgő laptop valójában egy táblagép, ami középen összehajtható és Bluetooth-os kapcsolattal egy billentyűzetet is hozzá tudunk adni. Ha ezt megtesszük, akkor egy 12,5 colos, FullHD felbontású kijelzővel ellátott laptopot kapunk. Így már más, ugye? Ezt már én is elfogadnám.

Zenbook17 fold oled kijelző

Forrás: asus.com

Hogy miért ajánlanám üzleti célokra? Amikor találkoztam az interneten ezzel a laptoppal, rögtön a férjem jutott eszembe. Ő egy légtechnikás cég tulajdonosa, és többször is megemlítette már, hogy egy ilyen táblagépre lenne szüksége a tervrajzokkal való munkákhoz. Mivel sokat van mozgásban az építkezéseken, így kényelmetlen lenne számára a laptoppal való munkavégzés. Valami kisebb, de komoly eszközre lenne szüksége, viszont amint leül adminisztrációs munkát végezni, akkor rögtön egy laptop a célszerűbb munkaeszköz számára. Ezzel a gépével az Asus kiváló megoldást nyújt az ilyen, vagy hasonló problémákra. 

Zenbook17 fold oled szemből

Forrás: asus.com

Egyéb tulajdonságok:

  • 12. generációs Intel Core i7 U-szériás processzor
  • Dolby Atmos négyhangszórós rendszer
  • 1 TB tárhely, RAM 16 GB
  • 2db USB-C Thunderbolt 4, és 1 db 3,5 mm-es jack-aljzat

Zenbook 14X OLED Space Edition

A második gép egy igazi túlélő, mivel megfelel a US Space Systems Command Standard SMC-S-016A tesztelési protokolloknak, miszerint működés közben ellenáll a szélsőséges körülményeknek. Képes kibírni egészen -24Cº-tól 61Cº-ig a hőmérsékletet, és a 20-2000 Hz-es frekvenciatartományban való rezegtetést is. Ilyen sajátosságokkal még a legzordabb munkahelyen is megállhatja a helyét…

Zenbook 14X oled space edition szemből

Forrás: asus.com

A speciális kiadású laptopnak nem csak a belső, hanem a külső tulajdonságai is egyediek. Tervezése űr témájú és különleges, Zero-G Titanium színnel lett ellátva. Azonban nem véletlenül bír ilyen jellemzőkkel, hiszen a gyártó ezzel a géppel egy elődje, az ASUS P6300 laptop előtt tiszteleg, amely 25 évvel ezelőtt 600 napot töltött a világűrben.

Zenbook 14X OLED Space Edition hátoldal

Forrás: asus.com

Egyéb tulajdonságok:

  • 12. generációs Intel Core i9 H-sorozatú processzor
  • 32 GB RAM
  • kijelző: 14 hüvelykes, 2,8K felbontású, 90 Hz-es frissítési rátával bíró OLED panel
  • fedlap: 3,5 hüvelykes OLED kijelző (Zenvision)

VR szemüveg

A hibrid munkavégzés merőben megváltoztatta már most sokak életét, de a home office és a változó munkahely még tartogat meglepetéseket. Ilyen lehet a VR szemüveg is. Számos területen már most alkalmazzák a technológiát, de egyesek messzebbre merészkednek a felhasználást illetőleg. Mark Zuckerberg elképzelése szerint például a jövőben, úgy körülbelül 5-10 év múlva már teljesen megszokott dolog lesz a virtuális valóságban dolgozni.

VR szemüveg

Képzeljük csak el egy pillanatra! Reggel felkelünk, szépen felöltözünk, megisszuk az első kávénkat ahogy szoktuk, majd ahelyett, hogy elindulnánk munkába, felvesszük az okosszemüvegünket és beköszönünk az irodába. Kivetíthetjük kollégánkat is a szobánkba, vagy éppen az új projektünket is a munkaasztalunkra. A távolság többé nem jelent akadályt, nem kell órákat araszolnunk a dugóban, és marad időnk munka után még a magánéleti dolgokra is.

Már több VR szemüveget ajánlanak, sőt már alkalmaznak is egyes területeken, mint például az építőiparban. Ezek közül az alábbi volt az első, ami szembe jött velem az interneten.

HTC Vive Pro

Különböző források szerint is ez piacon lévő jelenleg legjobb, üzleti célokra is használható VR szemüveg. Érdekes dolog ez, mert mint kiderült, már van egy frissebb verziója is, a HTC Vive Pro2, mégis ezt ajánlják többen.

htc vive pro

Forrás: vive.com

2880 x 1600-as felbontással rendelkezik, ami elődjéhez képest 78%-os javulást jelent. Beépített HIRes fejhallgatót és erősítőt tudhat magának, és ha nem akarunk vesződni a kábelekkel, akkor egy kis extra kiadás ellenében vezeték nélküli adaptert is vásárolhatunk hozzá.

Monitor

Új irodai monitort mutatott be a Philips, amely a 243S1 modell 24“ (23,8″ / 60,5 cm képátló) névre hallgat. IPS panelje FHD felbontással rendelkezik, többek között USB-C csatlakozási lehetőséggel és egy beépített dokkolóállomással büszkélkedhet. Dizájnjával, amely ízléses, téglalap alakú, csiszolt alumínium lábazatú, valamint 3 oldalon szegély nélküli, ideális és professzionális kiegészítője a modern irodáknak.

Philips 243s1

Forrás: pcguru.hu

A dokkolóállomással egyidejűleg képes tölteni a laptopot (akár 65 W), továbbít adatokat a laptopról egy csatlakoztatott USB-eszközökre, illetve fogadja a laptoptól a kijelző jelét. A vékony, reverzibilis USB-C csatlakozó ráadásul a fenti funkciók mindegyikéhez lehetővé teszi az egyszerű, egykábeles csatlakozást. Az USB-C csatlakozó és a DisplayPort többképernyős konfigurációkhoz lehetővé teszi a képernyők egyszerű láncolatba kapcsolását. Az áttekinthetőbb munkaterületek könnyen kezelhetővé válnak az USB-C dokkoló megoldás nyújtotta lehetőségekkel.

Ezen új szabvány mellett a Philips 243S1 beépített RJ-45 ethernet csatlakozóval is rendelkezik, amely a csatlakoztatott laptopon keresztül USB-C-n lehetővé teszi a biztonságos hálózati kapcsolat megosztását, valamint a perifériák és eszközök egyszerű csatlakoztatása érdekében egy HDMI 1.4, egy DP 1.2 és 4 USB-A porttal is rendelkezik. A SmartErgo lábazat lehetővé teszi az ergonómiai beállításokat, a monitor például könnyedén dönthető (+25/-5 fok), forgatható (+180/-180 fok) és 130 mm-ig állítható a magassága is. A szem megterhelésének hatékony csökkentése és a felhasználó jólétének biztosítása érdekében a Philips monitors 243S1 megfelel a TÜV Rheinland Eye Comfort szabványnak is. A monitor széles betekintési szögeket is kínál, így a különböző szögekből történő megtekintéskor nem csökken a képminőség. A kényelmes megtekintési élményt a Flicker-Free technológia, a LowBlue mód és az EasyRead mód papírszerű olvasási élménye is javítja. Ezek az innovációk a hosszú munkaórák alatt együttesen biztosítják a stabil, szemkímélő termelékenységet.

A Philips 243S1 2022. januárjától már kapható 329 € (kb. 116.777 Ft) ajánlott fogyasztói áron.

Leírás forrás: pcguru.hu

Projektor

A meetingek és bemutatók gyakran használt eszközei a projektorok. Ám sokan inkább kerülik, mivel nagyok is, csúnyák is, és elég macerás a használatuk is.

A Samsung ezekre a problémákra kínál megoldást az új Freestyle projektorával, ami egy igen egyszerű, de annál intelligensebb eszköz. Ez a hordozható kis csoda azért különleges, mert önmagában is képes lejátszani bármit, amit szeretnénk rajta. Nem kell hozzá semmilyen egyéb eszközt csatlakoztatni, mivel saját, 5 wattos és 360 fokos hangszóróval, illetve Chromecastal rendelkezik.

samsung freestyle

Forrás: samsung.com

Hordozhatóságát megkönnyíti a mérete is, mert mindössze 830 grammot nyom, és 10,16 x 9,4 x 14,73 cm. A dél-koreai gyártó egy valóban könnyen kezelhető gépet szeretett volna létrehozni, ezért nekünk csak annyi dolgunk van vele, hogy bekapcsoljuk. A kalibrálást, a fényviszonyokhoz hangolódást és a kivetített kép kiegyenesítését maga a projektor végzi el a SmartThings rendszerhez kapcsolódó okostelefon kamerája segítségével. A kalibrálást követően nekünk már csak élvezni kell a Full HD felbontású (1920 x 1080 pixel) képet.

samsung freestyle2

Forrás: samsung.com

Dell megoldások a jövő irodájába

A Dell Technologies azoknak vázolt fel megoldást a jobb kommunikációra és a hatékonyság növelésére, akiknek a munkakörnyezete folyamatosan változik. Az alábbiak egyelőre még csak elképzelések a Dell részéről, és azt sem tisztázták, hogy szolgáltatás formájában, vagy eszközeik részeként kívánják-e majd elérhetővé tenni a szoftveres megoldásokat.

Concept Flow

A Concept Flow ökoszisztéma egy intelligens munkaterületet jelent, aminek lényege, hogy a dolgozó az aznapi munkáját ugyanott folytathassa, ahol azt az előző nap abbahagyta. A Dell olyan felesleges és időrabló lépéseket kíván levenni a vállunkról, mint például a helyi hálózathoz való kapcsolódás, vagy a legutóbb használt alkalmazások és fájlok megnyitása a számítógépen. Ezt a rendszer, ahogy megérkezünk a munkahelyünkre, vagy belépünk az irodánkba, automatikusan megtenné helyettünk. Ha laptoppal dolgozunk, akkor az a munkaasztalra helyezést követően automatikusan, töltőkábel nélkül tölteni kezd, továbbá csatlakozik a kijelzőkhöz és az egérhez is. A hibrid munkavégzést a gyártó két további új eszközzel is biztosítaná, amik egyelőre szintén csak koncepció szinten léteznek. Ez a Concept Pari és Concept Stanza.

Concept Pari

A Concept Pari tökéletes kiegészítője lehet azoknak, akiknek a mindennapi munkájuk részévé váltak a videós meetingek. Ez egy olyan kicsi, csupán 30 grammos vezeték nélküli webkamera, amely mozgatható és szinte bárhol elhelyezhető. Kijelzőn, kézben, dokkolón, vagy állványon is megállja a helyét, ezzel is leegyszerűsítve a tartalommegosztást. Az 1080 p felbontású eszköz olyan hasznos funkciókkal is büszkélkedhet még, mint például a tápellátás jelzője, egy jelzőfény, amely segít a tökéletes szemszög beállítását, valamint egy beépített USB-C dokkoló a vezeték nélküli töltéshez.

concept pari

Forrás: prohardver.hu

Concept Stanza

A hatékonyabb munkavégzés céljából érdemes olyan egyszerű és általános dolgokat is újragondolni, mint például a jegyzetelés. A Concept Stanzával erre az egyszerű feladatra kínálna a Dell egy modern eszközt. A 11” képátlójú tablettel a jegyzetelés folyamata még egyszerűbb és hatásosabb lehet. A hozzá készített tollal, vagy kézzel elkészíti a dolgozó a jegyzetet, majd dupla koppintással azonnal szöveggé alakíthatja a kézírását. Az így készített tartalom visszakereshető és megosztható különböző eszközök közt. Használata azok számára is igen egyszerű, akik nem jártasok az okoseszközök kezelésében. 

concept stanza

Forrás: prohardver.hu

Dróntechnológia

A nagy dróngyártó cég, a DJI legújabb gépe méltó eszköze lehet egy dróntechnológiát igénylő vállalkozásnak. A DJI Mavic 3 kicsit borsos áron érhető el (kb. 800 ezer forinttól), de remek befektetésnek ígérkezik.

dji mavic3 drón

Forrás: dronexpert.hu

Csak pár technikai jellemző: a maximum repülési ideje 46 perc (!!!), 15 km-es hatótávolsággal rendelkezik, 1080p/60fps minőségű élőképet képes továbbítani 84°-os látószöggel. Hasselblad L2D-20c kamerája professzionális minőségű 4/3”-os CMOS érzékelőnek ad helyet, így az árnyékos és az erősen megvilágított területek részleteit is meg tudja örökíteni.

A teljes leírást ide kattintva elolvashatod.

Ne feledd! Egy sikeres vállalkozáshoz nem elég a legújabb tehnikai eszököket beszerezni. Nem érthet mindenki mindenhez és nem is lehet ideje az összes munkát elvégezni! Keress fel, ha szükséged van a segítségre.

Interjú – Tolvaj Sándor

Érdekel, hogy mások hogyan vezetnek egy céget, esetleg hogy hogyan kezdték el a vállalkozásukat?...

Minden, amit egy virtuális asszisztensről tudni lehet!

Gyakran megtörténik velem, hogy egy rég nem látott, vagy egy új ismerősömmel való beszélgetés...

Kirándulási tippek – Közép-Magyarország

Lassan itt a rossz idő, ezért érdemes lehet még neked is gyorsan felhúzni a bakancsot és...

Hogyan tanulj teljesen ingyen?

A tudás hatalom. Mondja a latin közmondás, és milyen igaza van. De nem csak hatalmat ad, hanem...

5+1 tipp: Kiadás nélküli bevételi lehetőségek!

Mindenki szeretne olyan vállalkozásba, vagy tevékenységbe kezdeni, ami nem igényel befektetést,...

Podcast interjú – Wolf Gábor

Elkészült a vállalkozókkal készített interjúsorozatom második része. Ezt meg is hallgathatod, de...

TOP 10 vállalkozási ötlet 2021-ben!

Ötletek vállalkozni vágyóknak

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp!

Sokszor hallottuk már, hogy virtuális asszisztenssel szerződni bizalmi dolog. Hasonló ahhoz, mint...

Podcast interjú – Oszonics László

Mai interjúmmal egy kicsit távolabbi vizekre evezek az előző két területhez képest, mert most az...