Érdekel, hogy mások hogyan vezetnek egy céget, esetleg hogy hogyan kezdték el a vállalkozásukat? Az is foglalkoztat, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük, vagy, hogy milyen tanácsokat adnának egy könnyebb indulás érdekében?

Mielőtt belefogtam volna az online vállalkozástámogatásba, engem is hasonló témák érdekeltek. Több cikket is elolvastam, és vállalkozó ismerőseimtől kérdezősködtem, hogy hogyan is működik valójában a vállalkozói élet.

Most én szeretnék ebben a te segítségedre lenni, ezért egy olyan cikksorozattal készültem neked, amiben tapasztalt cégvezetőket és vállalkozókat kérdeztem meg munkájukról és a mindennapjaikról.

Az első beszélgetésem választottja egy olyan, több lábon álló vállalkozó, aki nem csak az üzleti, hanem a magánéleti kérdéseidre is értékes válaszokat adhat.

Tolvaj Sándor Ádám elsősorban önismereti coachként, karrier tanácsadóként és mentorként tevékenykedik, de nem hagyott fel teljesen webfejlesztői múltjával sem.

Mesélj kérlek egy kicsit magadról, mit csináltál mielőtt coach lettél?

Az egész 2002-ben kezdődött, amikor bekerültem a felsőoktatásba, ahol PR manager szakirányomnak köszönhetően a kreatív tervezés tudományának egy szelete is a tanulmányi tervem része volt. Ekkor került először a kezembe egy kiadványszerkesztő program. A kreatív világ mindig is vonzott, hiszen már gyerekkoromban is imádtam rajzolni, alkotni… viszont nem gondoltam, hogy annyi év kihagyás után újból a közelébe kerülhetek ilyesminek. Még ma is emlékszem, amikor először ültem le a Photoshop 7.0 elé, és megnyitottam az első festővásznat, hogy valami újat alkothassak.

2002-től 2007-ig többnyire nyomdai anyagok készítésével foglalkoztam, viszont digitális nyomdai főállásom mellett már akkoriban voltak saját webdesign megkereséseim. Mivel mindig is érdekelt a web, így ekkor kaptam meg első komoly webes megbízásomat, ami egy céges portál felépítése volt. Ezen projekt sikeres átadása után fellelkesülve vetettem bele magam a webes tanulásba és gyakorlásba.

Miért szerettél volna vállalkozó lenni?

Sokáig kerestem az utam webdesignerként és webfejlesztőként. Figyeltem azt, hogy mely munkafolyamatok töltenek, és melyek azok, amik elszívják az energiámat. Amikor aztán egy életbeli válság következményeként ráléptem az önismeret útjára, felismertem, hogy az emberekkel való kommunikáció része – ügyfélinterjú, közös ötletelés, projekt tervezés, brainstorming – vonz a folyamatnak.

Mivel akkoriban még nem érzékeltem olyan formájú rugalmasságot az engem alkalmazó cégek felől, akik a kivitelezőt az ügyfelekkel való tárgyalás intézményében támogatják, mondván: „a suszter maradjon a kaptafánál”, így megszületett bennem az igény arra a szabadságra, hogy én alkossam meg a saját munkafolyamataimat, szabályaimat.

Ma már a cégek rugalmasabbak, mint régen, és jobban támogatják az alkalmazottaik horizontális vándorlásait – tehát a webfejlesztő is lehet projekt manager, és a projekt manager is beleláthat a technikai folyamatokba. Tehát vándorolhat szakirányok között. Viszont ma már vállalkozó vagyok, ami megadja azt a szabadságot, amire vágytam.

Röviden: a szabadság miatt lettem vállalkozó, és amiatt, mert úgy érzem, a klienseimnek így többet tudok adni, mintha csupán egy fogaskerék lennék egy gépezetben.

Tolvaj Sándor 5 éve tevékenykedik coachként, speciális területei a motiváció, életmód és karrier. 

Miért éppen a coaching pályát választottad?

Tulajdonképpen a kezdetektől fogva emberekkel foglalkozom. Amikor elkezdtem egy grafikai projektet, amikor belevágtam egy webes feladatba: mindig ott van mögötte az ember. Az ember, akinek van egy problémája, egy álma, egy terve, amit szeretne megvalósítani. A grafikai tervezés, egy weboldal, vagy egy webes alkalmazás arról szól, hogy valaki meg akar mutatni valamit egy adott közönségnek, és ennek a kivitelezésében kéri a segítségem.

Meg kell ismernem őt is, és azt is rajta keresztül, akihez ő szólni akar. Ez kommunikációt és törődést igényel. Egyik embertől megyünk a másikig folyamatosan kommunikálva, kérdezve, kutatva, felmérve.

A miértre pedig a válasz a kapcsolódás. Szenvedélyem a másik emberrel való kapcsolódás a vágyain és céljain keresztül. Felemelő érzés az, amikor eljutunk együtt A-ból B-be, és látom, hogy hasznára vált a kíséretem.

A hogyanra a válaszom egy egészségügyi megtorpanásra vezethető vissza. Ez segített abban, hogy elkezdjek önismerettel foglalkozni, magamba nézni és megismerni a saját működésemet, a mintáimat és az élethez való hozzáállásom mikéntjét.

Jelentős túlsúllyal küzdöttem, az önbizalmam lenn volt a mélyben, és ebben az amúgy is nehéz időszakban kezdődő pánikrohamaim voltak. Életem egyik legjobb döntése az volt, amikor támogatást keresvén a lélek útját választottam, és egy mentális segítőhöz fordultam. Az akkor még kevésbé tudatos döntés egy markáns tanulási folyamatává vált az életemnek. Rengeteg terhet letettem, és rengeteg új szokást alakítottam ki. A lerakott teher része volt az a 42 kiló súlyfelesleg is, amelyre különösen büszke vagyok.

Ebből az útból kiindulva – és a hozzám forduló ismerőseim hatására – ráeszméltem, hogy képes vagyok támogatni másokat és tudom segíteni a hozzám fordulók fejlődését. Így tehát újra beültem az iskolapadba, és elvégeztem egy business és life coach képzést. Ez volt a kezdet. Azóta is folyamatosan képzem magam, emellett pedig tanulok a mentoraimtól és a tükreimtől (akik legtöbbször maguk a klienseim).

Mi volt, illetve mi okozza számodra a legnagyobb kihívást a vállalkozói létben?

Rendszeresen jelen lenni az online térben, és pont ugyanazt megvalósítani, amit én is tanítok a klienseimek. Megmutatni magam, kapcsolódni, kommunikálni, tartalmat gyártani. Ez nekem személyesen jobban megy. Ugyan az online-ba egész jól beletanultam coachként is, nehéz volt az indulás ezen az úton.

Tolvaj Sándor

Tolvaj Sándor

Szerinted mik azok a jellemvonások, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy jó vállalkozó legyen valaki, illetve mit gondolsz, téged milyen képességeid segítenek főként az utadon?

Szerintem három pont elengedhetetlen a sikeres vállalkozáshoz:

1. Hit: a sikeres vállalkozók hisznek abban, hogy képesek a sikerre. Hisznek magukban, a vállalkozásukban és a termékeikben vagy a szolgáltatásaikban. Emellett megértik a hiedelmeik erejét, amelyek meghatározzák azt, hogy milyen lépéseket tesznek meg – vagy éppen nem tesznek meg – a sikerük érdekében.

2. Fókuszálás: ha csak egy kulcsfontosságú tulajdonságát emelném ki a sikeres vállalkozói gondolkodásmódnak, akkor azt a képességet emelném ki, hogy képes a fókuszát irányítani, időt, energiát és figyelmet fordítani arra, ami segíti a vállalkozás építésében, és képes mérsékelni mindazt, ami hátráltatja.

A sikeres vállalkozók ott is keresik a lehetőségeket, ahol mások csak akadályokat látnak. Tűpontossággal fókuszálnak arra a célra, amit el akarnak érni, és nem hagyják, hogy mások negatív tanácsai elriasszák őket. A fókuszuk irányításával sikeresen kezelik a kockázatot és legyőzik a félelmüket. A kockázatkezelés képessége a siker egyik alapvető kulcsa.

3. Attitűdök: a vállalkozói szemlélethez sajátos érzelmi és mentális tulajdonságokra van szükség. Az emberek munkához való hozzáállása határozza meg, hogy alkalmasak-e a vállalkozói tevékenységre vagy sem. A kutatások szerint a legsikeresebb vállalkozók attitűdjei közé tartozik a bátorság, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, a kíváncsiság, az együttműködés, a jövőre való összpontosítás, az önmegvalósítás, a tanulási vágy és a tettrekészség.

Ami engem illet, a hitem, a segítő szándékom, az empátiám, az alázat az ember és a projektek irányába és a kitartásom visz előre.

Ha teljesen szabadon választhatnál, és nem kellene foglalkozni például az erőforrásokkal, vagy más egyéb körülménnyel, belekezdenél valami másba? Ha igen, mi lenne az?

Maradnék a coach hivatásnál, pusztán gyorsabban valósítanám meg azt, ami jelenleg a 20 éves tervemben szerepel.

„Szenvedélyemmé vált, hogy megértsem azt, hogyan élhetjük meg a kreativitásunkat, szabadságunkat – hogyan lehetünk életünk minden területén szabadok, hogyan érezhetjük magunkat a helyünkön a saját világunkban és hogyan lehetünk a saját életünk legjobbjai.” – Tolvaj Sándor

Volt olyan esemény, pillanat a pályád során, amire kifejezetten büszke vagy?

Huhh, sok ilyen volt. A testi és mentális átalakulásom. A komfortzónáim bővítései. Az első ügyfelem. Az első ajánlásom. Az első pont, amikor felismertem, hogy partnerekkel gyorsabban tudok fejlődni, és többet adni. Az első meltálhigiénés előadásom, illetve az első olyan előadásom, amit nagyvállalati berkekben tehettem meg. Látható, hogy az elsők mennyire fontosak nekem. Ez azt jelenti számomra, hogy a fejlődésemre vagyok a legbüszkébb. Ami nem egy pont, hanem sok összekötött pontból álló életfonal. Ami az enyém.

Hogyan szoktál kikapcsolódni?

A könyveimmel, és a kislányommal. Meg persze az ő anyukájával, aki a Kedvesem. Meg néha elmegyek a hegyekbe barangolni – télen is, nyáron is. Imádok tanulni, imádok játszani és imádom a természetet.

Milyen tanácsot adnál annak, aki most kezdi a vállalkozását?

7 pontban válaszolok erre a kérdésedre:

  1. Fogadd be a pozitív visszajelzéseket!
  2. Hidd el magad, és használd a lehetőségeid!
  3. Építsd, ápold a kapcsolataidat!
  4. Gondolkodj márkában!
  5. Legyen a zsebedben notesz és ceruza!
  6. Mindig legyen egy mentorod!
  7. Csináld, amihez értesz, a többit pedig add oda olyannak, aki ahhoz ért!

Ha szeretnél többet megtudni Tolvaj Sándorról és a munkájáról, vagy esetleg kedvet kaptál egy beszélgetéshez vele, akkor keresd fel a honlapját és kérj tőle egy ingyenes konzultációt!

Podcast interjú – Oszonics László

Mai interjúmmal egy kicsit távolabbi vizekre evezek az előző két területhez képest, mert most az...

Ingyen tanulás tudásbázis – a kreatív vállalkozók kincsestára!

Utoljára módosítva: 2023. október 30. „A tudás hatalom.” Ezt vallotta Sir Francis Bacon angol...

Blogírás – tippek kezdőknek, a blogkészítés alapjai

Akik még soha nem kóstoltak bele a blogkészítésbe, azok úgy gondolhatják, hogy ez bonyolult...

TOP 10 vállalkozás ötlet 2021-ben!

Ötletek vállalkozni vágyóknak

Indítsuk be 2022-t! Megérkeztek az új technológiák vállalkozásodba!

Egy vállalkozás akkor sikeres, ha folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piaci igényekhez, és ha...

Podcast interjú – Wolf Gábor

Elkészült a vállalkozókkal készített interjúsorozatom második része. Ezt meg is hallgathatod, de...

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp!

Sokszor hallottuk már, hogy virtuális asszisztenssel szerződni bizalmi dolog. Hasonló ahhoz, mint...

Pin It on Pinterest

Share This