Lassan itt a rossz idő, ezért érdemes lehet még neked is gyorsan felhúzni a bakancsot és kirándulni egy nagyot! Jó alkalom lehet egy-egy ilyen kiruccanás arra is, hogy végre a családdal tölthess egy kis időt, és ne csak a napi rutinnal legyél elfoglalva.

Számomra a legkedvesebb régióból, Közép-Magyarországról készültem három túrázási tippel, mégpedig a Duna mindkét oldaláról. Erről a vidékről származom, ezért volt alkalmam meglátogatni párat a legszebb, és legizgalmasabb kirándulóhelyekből. Persze több útvonalat is bejártam, de ezek a legfrissebb élményeim, ezért ezeket osztom most meg veled.

Nagybörzsöny

Nagybörzsönyt és környékét szívből ajánlom minden kirándulni vágyónak! Ha csak a helyi látnivalókra lennél kíváncsi, akkor maga a település is tartogat neked érdekességeket, mint például a Szent István-templom, a Bányásztemplom, a Tájház, vagy a Bárókút Állatsimogató, de ha egy kis nyugalomra vágysz, akkor körbesétálhatod a Nagybörzsönyi Horgásztavat is.

Szent István Templom Nagybörzsöny

Szent István-templom. Forrás: ilovedunakanyar.hu

Nagybörzsönyi Horgásztó

Nagybörzsönyi Horgásztó

börzsönyi túraútvonal Nagybörzsöny kisvasút állomástól egészen Nagyirtáspuszta kisvasút állomásig tart. Maga a túra egészen rövid, körülbelül 6 km-es táv, de annál szebb meglepetéseket tartogat.

A túra előtt érdemes azonban pár szót ejteni a kisvasútról is, ami szintén egy szuper látványosság és még utazni is élmény vele.smile Idén szeptemberben lesz 114 éves, és a Kisirtás-Nagyirtás csúcsfordítós vonalrészt 2000-ben ipartörténeti műemlékké nyilvánították. Ha többször lesz lehetőséged meglátogatni a környéket, akkor ajánlom, hogy egyszer kisvasúttal, egyszer pedig gyalogosan felfedezd fel az útvonalat!

Nagybörzsönyi kisvasút

Nagybörzsönyi kisvasút. Forrás: nagyborzsonykisvasut.hu

Na de térjünk vissza a gyalogos verzióra. Ha a kisvasút állomásán leparkolod a kocsidat Nagybörzsönyben, és megettél egy híresen finom lángost a helyi büfében, akkor a sárga jelzést követve, a Hosszú-völgyi-patak mentén eljuthatsz Kisirtáspusztáig. Itt megcsodálhatod a Szépasszony-kút forrásvízének állított feszületet, és megnézheted a Kisirtáspusztai Hegyi Menedékházat is.

Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház

Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház. Forrás: turistamagazin.hu

Nagyirtáspusztára érve kipihenheted a  túra fáradalmait, találhatsz tűzrakóhelyet és padokat is, szóval minden adott egy jó kis sütögetéshez és egy kellemes délutáni időtöltéshez. Ha maradt még kedved egy kis nézelődéshez, akkor meg is hosszabbíthatod a kirándulást úgy, hogy ellátogatsz Vasas-kútig, vagy Márianosztrára.

Nagyirtáspuszta

Nagyirtáspusztai kilátás. Forrás: mapio.net

Rám-szakadék

Ugrunk egy nagyot a Duna másik oldalára, és a Visegrádi-hegység felé vesszük az irányt. Az idei első túrám a Rám-szakadékhoz vezetett és nem is bántam meg. Másodjára kirándultunk arra, és biztos, hogy nem utoljára!

Ezt a helyet akkor ajánlom, ha egy kicsit aktívabb túraútvonalat keresel, és a későbbiekben részletezem is, hogy miért. Én Dömös felől szoktam megközelíteni, ami azt jelenti, hogy a dömösi templom környékén leteszem az autómat. Szerintem ez a legjobb kiindulási pont, mert a templom háta mögötti utcán kell majd úgyis végig egyenesen felfelé menned. Nem lehet eltévedni, mert ki van táblázva az odavezető út, illetve a zöld jelzés is mutatja egy idő után a helyes irányt. A parkolással amúgy érdemes figyelni, mert elég sok hely fizetős még a pihenő és ünnepnapokon is!

Sétád elején is lesz bőven látnivaló! A templomtól felfelé vezető Duna utcában haladva például ha megfordulsz, megpillanthatod a Duna másik oldalán lévő Remete-barlangot. Nekem oda sajnos még nem sikerült eljutni, de rajta van a bakancslistán.

A Malom-völgyben tovább haladva a Szentfa-kápolna és a Kaincz György-forrás is említésre méltó. A kápolnánál a kicsik is és a nagyok is kipróbálhatják a kis faládába rejtett nyomdát, vagy akár süthetnek is valami finomságot a tűzrakásoknál. Egy kis frissítő forrásvíz kortyolgatása után folytathatod is az utadat a szakadék felé.

Említettem, hogy inkább az aktívabb túrát kedvelőknek ajánlom ezt a kirándulást. Lássuk is, hogy miért. A Rám-szakadékhoz érve megpillanthatod az első kapaszkodókat és létrákat. Aki nem ismeri még leírásokból sem a helyet, annak elárulom, hogy nem egy könnyű útvonalról van szó, és erre az úton végig kihelyezett táblák is figyelmeztetnek majd.

Rám-szakadék létra

A Rám-szakadék létrás, kapaszkodós emelkedője

A Wikipédiában úgy fogalmaznak, hogy a terep Magyarország legnehezebben járható (vagy más szempontból legérdekesebb) turistaútvonala.

Én azért nem festeném le ennyire vészesnek a terepet, de az egészen biztos, hogy kisgyerekkel és kutyákkal nem érdemes útnak indulni! A Pilisi Parkerdő Zrt. 10 éves kortól ajánlja a gyerkőcök részvételét a túrán. Találkoztunk olyan családdal, aki valószínűleg nem tudta, hogy mire is vállalkozott, ezért az apa egy körülbelül 5-6 éves kislánnyal a nyakában volt kénytelen visszafordulni az akadályok láttán. 

Rám-szakadék útja

A Rám-szakadék kacskaringós útja

Az egymást követő, magasról zubogó vízesések tetejét csak az oda rögzített alumínium létrákat megmászva tudod elérni, de az sem ritka, hogy a sziklákba vájt mélyedésekbe lépve, magadat a korlátonon felhúzva kell leküzdned a szintemelkedéseket. 

Rám-szakadék emelkedő

Egy újabb létra a Rám-szakadékban

Több helyen elég nagy az esély rá, hogy vizes legyél, ezért csakis vízálló bakancsban javaslom a túrán való részvételt, és ha lehet, akkor ne a hidegebb hónapokban vágj neki a Rám-szakadéknak. Ahogy a képeken is látszik, sajnos mi még elég korán mentünk, és mivel a szurdokban még hidegebb a hőmérséklet a normál terephez képest, ezért a jeges, csúszós sziklákon és létrákon kellett megtennünk az utat. Így sokkal balesetveszélyesebb és nehezebb egy-egy szakasz, mint késő tavasztól kora őszig! 

Megijedni azonban egyáltalán nem kell. Ha felkészülten, a megfelelő felszereléssel vágsz neki a Rám-szakadéknak, akkor egy örök élményben és csodálatos látnivalókban lehet részed. 

Vadálló-kövek, Prédikálószék

Három módját ismerem a Prédikálószékhez való feljutásnak, de most csak azt az egyet fogom bemutatni, amit én is bejártam. Szerintem ez a terep sokkal nehezebb, mint a Rám-szakadék, ezért én kisebb gyerekekkel, kutyával és edzőcipővel bele sem vágnék. Egy túracipőt mindenképpen ajánlok erre a terepre, mert kapaszkodni és mászni kell. Bármikor megcsúszhatsz egy nem odavaló lábbelivel.

Ugyanúgy Dömösről indul majd az utad, ahogy a Rám-szakadék esetében is, és egészen a Szentfa-Kápolnáig kell elsétálnod. A kápolna után a piros háromszög jelzést kell követned, hogy eljuss a Vadálló-kövek sziklás és nagyon meredek gerincéhez.

Amikor először megláttam az emelkedőt, még viccesen azt is megjegyeztem, hogy én inkább visszafordulok… smile Sajnos nem néztem utána, hogy hova is megyünk, ezért edzőcipőben mentem és meglepődtem azon, hogy nekem itt most fel kellene mászni (a kép szerintem nem tükrözi vissza a terep nehézségét).

Vadálló-kövek emelkedő

A Vadálló-kövekhez felvezető meredek emelkedő. Forrás: kirandulastippek.hu

Ha ezt a kis kalandot túlélted (ahogy én is smile), akkor a látvány kárpótol majd a fáradalmakért. Itt csodálhatod meg a furcsa, fej formájú sziklatömböket is, amik nagyon jól mutatnak, amint a távoli tájba merednek a sziklaszirteken.

Vadálló-kövek

Vadálló-kövek és a kilátás

A Vadálló-kövektől tovább sétálva a kijelölt úton eljuthatsz a Prédikálószék kilátójához. Onnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra, ezért ha félsz is a magasban, akkor is érdemes legalább egy-két percre felmenned a kilátó tetejére.

Prédikálószék kilátója

A Prédikálószék kilátója. Forrás: aktivmagyarorszag.hu

Kilátás a Prédikálószékről

Látvány a Prédikálószék kilátójának tetejéről

Kilátás a Prédikálószékről

Kilátás a Prédikálószékről

Ha kíváncsi vagy, hogy a környéken még milyen szép látnivalók várnak felfedezésre, akkor írj nyugodtan, örömmel megosztom az élményeimet és a tapasztalataimat. Akkor is írj bátran, ha szívesen meglátogatnál ilyen helyeket, de túl sok a munkád és nem tudsz rá időt szakítani. Segítek megoldást találni a problémára. smile

Interjú – Tolvaj Sándor

Érdekel, hogy mások hogyan vezetnek egy céget, esetleg hogy hogyan kezdték el a vállalkozásukat?...

Podcast interjú – Oszonics László

Mai interjúmmal egy kicsit távolabbi vizekre evezek az előző két területhez képest, mert most az...

5+1 tipp: Kiadás nélküli bevételi lehetőségek!

Mindenki szeretne olyan vállalkozásba, vagy tevékenységbe kezdeni, ami nem igényel befektetést,...

Hogyan tanulj teljesen ingyen?

A tudás hatalom. Mondja a latin közmondás, és milyen igaza van. De nem csak hatalmat ad, hanem...

Podcast interjú – Wolf Gábor

Elkészült a vállalkozókkal készített interjúsorozatom második része. Ezt meg is hallgathatod, de...

Indítsuk be 2022-t! Megérkeztek az új technológiák vállalkozásodba!

Egy vállalkozás akkor sikeres, ha folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piaci igényekhez, és ha...

TOP 10 vállalkozási ötlet 2021-ben!

Ötletek vállalkozni vágyóknak

Minden, amit egy virtuális asszisztensről tudni lehet!

Gyakran megtörténik velem, hogy egy rég nem látott, vagy egy új ismerősömmel való beszélgetés...

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp!

Sokszor hallottuk már, hogy virtuális asszisztenssel szerződni bizalmi dolog. Hasonló ahhoz, mint...