Mai interjúmmal egy kicsit távolabbi vizekre evezek az előző két területhez képest, mert most az építőiparra fókuszáltam.
Szerencsés helyzetben vagyok, mert nem kellett messzire mennem a téma kivesézéséhez. Férjemmel, Oszonics Lászlóval beszélgettem, mivel ő is ezen a területen indította a vállalkozását még 2018-ban.

Sziasztok! Én Glázer Csilla vagyok, és a vállalkozókkal készített interjúsorozatom legújabb részét hallgathatjátok. Ma egy kicsit könnyebb dolgom volt, mert ezt az interjút férjemmel, Oszonics Lászlóval készítem, aki itt ül velem szemben. Neki egy légtechnikás cége van közösen Fülep Zoltánnal, amit 2018-ban alapított. Ez az FLP Group Hungary Kft.

Akik nem ismernek annyira, azoknak beszélj légy szíves a munkádról, illetve, hogy mit csinálsz pontosan.

Sziasztok! Oszonics László vagyok, az FLP Group Hungary Kft. project managere. Igazság szerint a cégünk 2018-ban alakult. Előtte én kint dolgoztam Németországban, mint egyéni vállalkozó, ugye ott ismertem meg Fülep Zoltánt, akivel most ketten visszük az egész céget.

Úgy gondoltuk, hogy most már elég lesz a kinti életből, és szeretnénk hazajönni a családjainkhoz. Ezért gondoltuk azt, hogy összeállunk, és alapítunk egy Kft-t, itthon szeretnénk dolgozni, illetve törekedni fölfelé.

És ugye elindultunk 2018-ban…úgy indultunk el, hogy nagyon sok szerszámunk volt, ami nagyon sok pénzt megspórolt nekünk az indulásban, ezáltal már csak az embereket kellett foglalkoztatni. Munkánk az már volt az induláskor is hál’ istennek, mert én ugye itthon előtte dolgoztam egy cégnél, és meg tudtam velük beszélni ezt az egészet, hogy tudnának-e minket alkalmaztatni. Szerencsére belementek, így jöttek a telefonhívások, a kapcsolatépítés, és ezáltal egyre több céget ismertünk meg már 2018 nyár közepe fele. Elkezdtük bontogatni a szárnyainkat.

Voltak már nyár vége, tél eleje fele nagyobb megrendeléseink, ide mondhatom például Nyergesújfalun a Zolteket, a Mavilon III. csarnok építését. Ott aztán volt komfort légtechnika, vegyszeres elszívás, amit különleges PPCS-ből kellett kialakítani, amit külön kellett hegeszteni, volt saválló rendszer.

Na igen. Pont ez az, hogy ugye sokan azt gondolják a légtechnikáról, hogy az egyenlő a lakossági klímával, de igazából ez nem így van, hanem…hogy is van?

Nem-nem, a lakossági klíma az teljesen más. Ott van egy kültéri kis dobozka, amit felfúrnak a ház oldalára, van egy beltérije, gáz alapján a klíma dolgozik és kapjuk a hideget. Na most a légtechnika az majdnem hasonló elven alapul. Ott is van egy nagyon nagy légkezelő, vagy kisebb légkezelő. Az is ugye a folyadékkal működik, ha úgy van…

Podcast Interjú Oszonics László vállalkozó Testnevelési Egyetem

A Testnevelési Egyetem szellőzésének kiépítése

De igazából akkor nagyban, tehát végül is egy klímatechnika, csak nagyban. Ipari nagyságban.

Így van, ez már ipari technológiának számít.

És miért pont a légtechnikát választottad?

Ez egy jó kérdés! Igazság szerint azért, mert anyukám oda íratott be. smile

Legalább őszinte voltál, jól van… smile

Nem, én igazság szerint mindig szerettem barkácsolgatni, úgymond a kézügyességem az megvolt hozzá és hát ebből adódóan jött az, hogy én menjek egy építőipari suliba. Ugye a szakmám az a szellőző és klímaszerelés. Azóta is szeretem csinálni.

Akkor nem is lenne gondolom más, amiben te elhelyezkednél, vagy kipróbálnád magad. Vagy lenne valami?

De…hát mindig szerettem volna űrhajós lenni. smile

De nem lettél… smile

De nem lettem, úgyhogy marad nekem most már ez. A szellőzés és a klíma. De nem…

Igazság szerint én nem változtatnék semmin. Nem próbálnék ki más dolgot. Én szeretem ezt csinálni.

És azt szokták mondani, hogy mindig szeresse az ember, amit csinál.

Hát igen, ezt csak úgy lehet igazából. Hosszútávon legalábbis. Végül is beszéltél már az indulásodról, a cég indulásáról, hogy nehéz volt-e, de ezek szerint akkor annyira nem. Volt egy egész jó alapotok ahhoz, hogy meginduljon a cégetek.

Így van, volt egy alapunk. Pénzügyileg is volt egy alapunk, mert azért Németországban jól kerestünk, ott azért tettünk félre. Szerszámunk is megvolt, de ugye szerszámokból azért mindig kellenek újak, mert ahogy változik az építőipar, úgy változnak a szerelési technológiák is. A szerszámokra mindig oda kell figyelni, mert csak jó szerszámokkal lehet jól dolgozni, pontosan, gyorsan és precízen.

Igen, azt mondod, hogy Németország…tervezitek esetleg, hogy mentek még külföldre, vagy van valami ilyesmi tervetek? Például, hogy embereket küldtök ki.

Tervezzük mindenféleképpen. Mai napig mennek a tárgyalások mind az osztrákoknál, mind a németeknél. Mi már, vagyis én és Zoli már nem szeretnénk kimenni. Arra most már szeretnénk felvenni embert, akik kimennek és dolgoznak. Mi havonta egyszer ki fogunk menni, megnézni, hogy hogy halad az építkezés, minden rendben van-e. Tervezzük, hogy kifele megyünk, így van. 

Cégük jelenleg is szívesen fogadja a szakemberek jelentkezését itthoni munkára. Bővebb infót erről ide kattintva tudhatsz meg. 

És esetleg más fejlesztési terveitek vannak a jövőre nézve?

Fejlesztésben mindenféleképpen vannak tervek. Szeretnénk saját telephelyet, egy saját gyártócsarnokot. Mert azért az egy nagy lépés lenne a cég életében.

És mit gyártanátok?

A szakmánkban lévő légcsatornákat, idomokat, csöveket, ugye mindent, ami a légtechnikához tartozik. Sokat számít az, hogy csak betelefonálok délután, hogy le kell gyártani egy idomot és akkor az másnapra megvan.

Meg hát ugye más cégeknek is. A gyártásban kevés cég vesz részt és nagyon sok az építőipari cég, aki a légtechnikával foglalkozik, és heteket kell várni az anyagmegrendelésre. Ha mi is be tudnánk ebbe az iparba lépni, az nekünk is megkönnyítené a saját munkánkat, mert hamarabb be tudnánk fejezni az építkezéseket, és másoknak is gyorsabban tudnánk anyagot szállítani.

Ez jól hangzik, igen. Lennének esetleg valami tanácsaid a jövő vállalkozó kedvű generációjának?

Így van, így van!

Először szólnék a fiatalokhoz, hogy ne szégyelljétek azt, hogy szakmunkásnak álltok be!

A mai világban ugye a szakmunkások halnak kifele…senki nem akar annak menni. Ne szégyelljétek azt, hogy be fogjátok koszolni a kis kezeteket, mert nagyon nagy hiány van belőle, nagyon jól lehet majd vele keresni, és hát azért most már mindenki irodistának megy. Előbb-utóbb nem lesz, aki be fog tudni kötni nektek egy lámpát, nem tudja otthon megcsinálni a vízvezeték szerelést, úgyhogy ne szégyelljétek azt…

Mindenféleképpen legyen egy jó mentorotok, akitől nagyon sokat lehet tanulni!

Ez nálam is így volt, ugye Fülep Zoltán személyében. Ő volt a kis mentorom, akitől nagyon sokat tanultam, mind az építkezésekről, mind a pénzügyi dolgokról. Úgyhogy mindenféleképpen találjatok egy mentort.

Érdekes már te vagy a harmadik, aki kiemeli a mentor fontosságát a vállalkozásindításnál.

Így van, de ez mindenféleképpen kell, mert úgyis meg lehet tanulni, de sokkal lassabb, ha te magad állsz bele a dolgokba, mintha valaki fogja a kezedet és segít.

Igen, kevesebb így a hibalehetőség talán.

Így van, így van!

Hát akkor nagyon sok szerencsét kívánunk neked a jövőben, én főleg, mint feleség! smile

Köszönöm szépen!

Nagyon szépen köszönöm az interjút! Nektek köszönöm szépen, hogy meghallgattátok a beszélgetésünket és várlak titeket a jövőben is szeretettel, hogyha kíváncsiak vagytok az ötletekre, tanácsokra, és másokra, hogy ők hogy irányítanak egy vállalkozást! Sziasztok!

Köszönöm, sziasztok!

Interjú – Tolvaj Sándor

Érdekel, hogy mások hogyan vezetnek egy céget, esetleg hogy hogyan kezdték el a vállalkozásukat?...

Ingyen tanulás tudásbázis – a kreatív vállalkozók kincsestára!

Utoljára módosítva: 2023. október 30. „A tudás hatalom.” Ezt vallotta Sir Francis Bacon angol...

TOP 10 vállalkozás ötlet 2021-ben!

Ötletek vállalkozni vágyóknak

Indítsuk be 2022-t! Megérkeztek az új technológiák vállalkozásodba!

Egy vállalkozás akkor sikeres, ha folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a piaci igényekhez, és ha...

Blogírás – tippek kezdőknek, a blogkészítés alapjai

Akik még soha nem kóstoltak bele a blogkészítésbe, azok úgy gondolhatják, hogy ez bonyolult...

Hogyan válassz magadnak virtuális asszisztenst? 3+1 tipp!

Sokszor hallottuk már, hogy virtuális asszisztenssel szerződni bizalmi dolog. Hasonló ahhoz, mint...

Podcast interjú – Wolf Gábor

Elkészült a vállalkozókkal készített interjúsorozatom második része. Ezt meg is hallgathatod, de...

Pin It on Pinterest

Share This