Blogírás – tippek kezdőknek, a blogkészítés alapjai

Szerző: | okt 6, 2023 | Tippek és ötletek

Akik még soha nem kóstoltak bele a blogkészítésbe, azok úgy gondolhatják, hogy ez bonyolult feladat. Pedig a blogírás folyamata valójában könnyedén elsajátítható, amivel most ebben a cikkben lépésenként meg is ismerkedhetsz. Lássuk is, hogy miért éri meg egyáltalán foglalkozni a témával, hogyan kezdj bele saját blogod elkészítésébe és hogy milyen eszközök lehetnek a segítségedre!

Miért hasznos a saját blog?

Egy vállalkozó számára a saját blog elkészítése nem csak egy trendi dolog, hanem fontos stratégiai lépés is. A blog lehetővé teszi a közvetlen kapcsolattartást a célközönségeddel, a szakértői pozíciód kiépítését, valamint hatékonyan hozzájárul az online jelenléted és üzleti sikered növeléséhez is. Egy szó, mint száz, saját blogot készíteni nagyon is hasznos!

Célközönség

A blogod lehetőséget nyújt arra, hogy közvetlenül kommunikálj a célközönségeddel. Már azelőtt segíthetsz megoldani az őket érintő problémákat mielőtt kapcsolatba lépnének veled, ezáltal segít megépíteni és erősíteni is a piaci helyzetedet.

Szakértői pozíció

A blogírás kiváló eszköz a szakértői pozíciód, illetve tekintélyed kiépítéséhez a saját területeden. Azáltal, hogy hasznos és releváns tartalmakat osztasz meg, bizonyítod szakértelmedet és hitelességedet, amely hosszú távon növeli az ügyfelek bizalmát és lojalitását.

Marketing

A saját blog rendkívül hatékony eszköz a tartalommarketingben. Segít javítani a webhelyed keresőmotor rangsorolását, ami növeli a látogatottságot és az organikus forgalmat. A blogposztjaidat megoszthatod, illetve az olvasók is megoszthatják a közösségi médián, ami további elérhetőséget és ismertséget generál.

Blogkészítés lépésről-lépésre

A blogkészítést azért érdemes lépésekre bontanod, mert így hatékonyabb lehetsz. Az alábbiakban bemutatom azt a sorrendet, ami számomra bevált, de előfordulhat, hogy neked más sorrend lesz majd az ideális. Az elinduláshoz ez segítséget nyújthat számodra, idővel pedig kialakulhat majd a saját munkafolyamatod is.

1. Téma kiválasztása

Minden blog alapja egy jól meghatározott téma vagy témakör. A blogkészítés kezdetén fontos eldönteni, hogy miről szeretnénk írni, azonban ne feledd, hogy az inspirációt mindig érdemes egyedi szemszögből és személyes tapasztalatokból megközelíteni, hogy egyedi és értékes tartalmat hozhass létre! Egy vállalkozó, illetve vállalkozás számára ez különösen fontos, hiszen akkor oszthatod meg a célközönségeddel a szakértelmedet, ha a saját területedet érintő témákban gazdag blogot építesz.

De mit tehetsz akkor, ha nincs ötleted, vagy nem vagy biztos a témáddal kapcsolatban? Szerencsére számos forrás a rendelkezésedre áll, hogy inspirációt meríthess a témák kiválasztásához.

Versenytársak elemzése és nyomon követése

Érdemes követni területünk vezető szakértőit. Kövesd őket közösségi média platformokon, olvasd az általuk írt blogposztokat, weboldaluk tartalmát, valamint figyeld, hogy milyen témákat emelnek ki, mely tartalmaik válnak népszerűvé! Ezekből mind inspirációt nyerhetsz, majd a saját szaktudásoddal és gondolataiddal a képedre formálva remek írásokat készíthetsz.

Google Trends

A Google Trends egy ingyenes online eszköz, amely lehetővé teszi a kulcsszavak keresését és trendjeik nyomon követését. Itt nem csak inspirációt kaphatsz a témát illetőleg, de ellenőrizheted azt is, hogy az általad kiválasztott terület jelenleg mekkora figyelmet kap a keresőmotorokban!

Tehát ha úgy gondolod, hogy például a vállalkozás ötletek kapcsán szeretnél belevágni a blogkészítésbe, akkor itt megfigyelheted, hogy ez a téma mennyire érdekli jelenleg az internetezőket. 

Google Trends példa a vállalkozás ötletek kifejezéssel

A vállalkozás ötletek kifejezésre az elmúlt egy évben ilyen mértékű érdeklődés volt Magyarországon. Kép forrása: trends.google.com

Felmérések készítése

Bátran beszélhetsz az ügyfeleiddel, partnereiddel és a célközönségeddel is, de akár e-mailes felméréseket is készíthetsz számukra. Megkérdezheted, hogy mik azok a témák, amelyek iránt érdeklődnek vagy mik azok a mindennapos problémákkal, amelyekkel szembesülnek. Ezek az észrevételek segíthetnek olyan témákat azonosítani, amelyekre érdemes reagálni.

Online fórumok és közösségek

A blogkészítéshez remek ötleteket kaphatsz például fórumokon, vagy online közösségekhez csatlakozva is. Itt az emberek az őket érintő problémákról és kérdésekről beszélnek. Ezek a beszélgetések szintén inspirációt nyújthatnak számodra olyan témákhoz, amelyekkel foglalkozhatsz az írásaidban.

2. Kulcsszókutatás

Blogkészítés során a kulcsszavak használata befolyásolja a keresőmotorokat az oldalad rangsorolásában, továbbá a jól megválasztott kulcsszavakkal segíthetsz az olvasóknak megtalálni a számukra fontos tartalmat is. A kulcsszókutatás ezáltal egy nagyon fontos, kihagyhatatlan lépése a blogírásnak!

Első lépésben olyan eszközöket érdemes használnod, mint a Google Kulcsszótervező vagy a SEMrush, amelyek segítenek megtalálni azokat a kulcsszavakat, amelyekre a célközönséged valószínűleg rákeresne az interneten. Fontos olyan kulcsszavakat választani, amelyek relevánsak a blogod témájával.

Amikor megtaláltad a tökéletes kulcsszavakat, akkor bele kell építened őket a blogbejegyzésedbe. Ennél a pontnál a kevesebb néha több elvén érdemes gondolkozni! Használd fel őket a címekben, alcímekben és a szövegben is, azonban a minőségi tartalmat és az olvashatóságot tartsd elsősorban szem előtt, ne pedig a kulcsszavak mennyiségét!

3. Terjedelem meghatározása

Blogkészítés előtt érdemes meghatároznod saját magad számára, hogy milyen hosszúak legyenek a blogposztjaid. Ez több szempontból is hasznos, de első sorban azért, mert időt takaríthatsz meg vele. A határok kijelölésével nem fogsz több időt szánni egy bejegyzés megírására, mint amennyit valójában terveztél.  

Milyen hosszú egy jó blogposzt?

A terjedelménél az a legfontosabb szempont, hogy ne legyen túl rövid az írásod, hiszen akkor nagy valószínűséggel nem rendelkezik majd a szükséges tartalmi mélységgel, ami pedig kulcsfontosságú. Ezen kívül azonban nincsenek sztenderd korlátok, csupán javaslatokat fogadhatsz meg erre vonatkozóan.

Az optimális terjedelmet befolyásolhatja a téma összetettsége és az olvasóid igényei is. Én a túl hosszú blogbejegyzések írását sem ajánlom. Általában 700 szó elegendő ahhoz, hogy alaposan kifejthess egy témát, emellett egy ilyen hosszúságú bejegyzés olvasása még nem válik unalmassá az olvasók számára sem, mielőtt a végéhez érnének.

Több forrásból is hallhatunk olyan javaslatokat, hogy a keresőmotorok szeretik a terjedelmes írásokat, de legjobb tudásom szerint ezek csak feltevések, nincs statisztikai alapjuk.

4. Vázlat készítése

A blogkészítés hatékonyabbá és rendezettebbé válik, ha előre elkészítesz egy vázlatot. Határozd meg a bevezetést, a fő pontokat és az összefoglalást, majd bővítsd ki apró részletekkel a vázlatodat, ha szükséges!

Amikor vázlatot készítesz, akkor gondolkozhatsz úgy is, mintha egy tartalomjegyzéket készítenél az olvasóid részére. Vedd végig, hogy milyen sorrendben lenne logikus kifejteni a témádat, majd jegyezd ezt le pontról pontra! Ilyenkor még nem szükséges teljes mondatokban fogalmazni, elég csak szavakat, kifejezéseket használni.

Fontos, hogy minden olyan információt azonnal írj le pár szóban a vázlatodba, ami eszedbe jut a témával kapcsolatban!

Ha éppen nagybevásárlás vagy kutyasétáltatás közben száll meg az ihlet, akkor írd fel például a telefonod jegyzetei közé, esetleg készíts róla egy hangjegyzetet! Ha nem így teszel, akkor nagy rá az esély, hogy később elfelejted vagy közel sem tudod már olyan jó részletességgel lejegyezni, mint ahogyan eredetileg szeretted volna.

5. Képek és vizuális tartalom

A vizuális tartalom nem csak megszépíti a blogodat, hanem segíthet is az olvasóknak jobban megérteni a témát. Ha ügyesen bánsz velük a feltöltés során, akkor a keresőmotorok számára is szimpatikusabb lehet az oldalad. Az alábbiakra érdemes figyelned, amikor illusztrációkat, fotókat vagy például diagramokat használsz a blogkészítés során.

Tartalom és téma

Olyan vizuális tartalmat célszerű választanod, ami összhangban van a blog témájával és üzenetével. A képeknek vagy grafikáknak segíteniük kell az olvasóknak a tartalom megértésében, illetve további érdeklődést kelteniük.

Minőség

Csakis magas minőségű tartalmakat ajánlott használnod a blogkészítés során. A rossz minőségű képek könnyen elriaszthatják az olvasókat és alááshatják a munkád hitelességét is.

Méret és mennyiség

Fontos, hogy a vizuális tartalmak megfelelő méretűek legyenek, továbbá a mennyiségükkel sem javasolt túlzásba esni. Ahogy a kulcsszavak esetében, úgy itt is alkalmazhatod a kevesebb néha több elvét.

Az oldal lassulhat, ha túl sok vagy nagy fájlt tartalmaz, de figyelni kell arra is, hogy ne legyenek túl kicsik sem, mert akkor elveszíthetik a minőségüket. Több online eszközt és szoftvert is használhatsz a képek optimális méretre szabásához és tömörítéséhez. Ezekből párat nemsokára fel is sorolok.

Engedélyek és források

Ha mások képeit vagy grafikáit szeretnéd felhasználni, akkor mindig kérj engedélyt, illetve tüntesd fel a forrásokat! A jogi következmények elkerülése érdekében érdemes ügyelni az alkotók jogaira, ezt pedig legegyszerűbben úgy teheted meg, ha jogtiszta képeket választasz! Manapság már rengeteg platformról tölthetsz le jogtiszta képeket, lejjebb ezekre is hozok pár példát.

A blogkészítés és a mesterséges intelligencia

Ha a blogkészítés jön szóba, akkor idén már feltétlenül érdemes megemlíteni a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket is, hiszen futótűzként terjedt el a használata többek közt a szövegírás területén is.

Mivel nem vagyok szakértője a témának, csupán egy átlag felhasználónak tekintem magam, ezért a működését, illetve a használatát nem részletezném. Azt azonban mindenképpen megemlíteném, hogy én egy kezdő blogírónak nem ajánlanám a mesterséges intelligencia használatát.

Véleményem szerint egy szövegírónak – végezze a szövegírást bármilyen formában – kell, hogy legyen saját stílusa és bizonyos szintű rutinja ahhoz, hogy értékes szövegeket alkothasson, illetve meg kell tanulnia egyedül felépítenie az írásait.

Ha már a kezdettől fogva mankót kapsz egy blogposzt megírásához, akkor sokkal nehezebben és lassabban fog kialakulni az egyéni előadásmódod, mert lényegében hozzászoktatod magad ahhoz, hogy „megírják helyetted” a szöveget és esetleg csak kisebb módosításokat kelljen végezned azon.

Az AI előnyei a blogkészítésben

Azért akadnak bőven előnyei is annak, ha valaki elsajátítja az AI használatát, nem véletlenül tudott ilyen gyorsasággal népszerűséget szerezni magának számos területen. Ha tudod, hogy milyen promptokat, azaz parancsokat kell alkalmaznod, akkor villámgyorsan összeállíthat neked bármit az alábbiak közül.

arrow_carrot 2right iconEgy egész blogcikket.

arrow_carrot 2right icon Egy vázlatot.

arrow_carrot 2right icon Egy bekezdést.

arrow_carrot 2right icon Címsorokat.

arrow_carrot 2right iconÁtfogalmazhat neked már meglévő szövegeket, amikkel nem vagy elégedett.

Ezekre az AI által generált szövegekre azonban érdemes amolyan iránymutatásként, alapként tekinted és minden egyes alkalommal tanácsos átfogalmaznod, kiegészíteni őket a saját gondolataid és tudásod szerint!

Saját képeket is generálhatsz már a mesterséges intelligencia segítségével a blogodba, amit nekem személy szerint még nem sikerült megszeretnem. Ettől függetlenül ajánlok majd pár népszerű platformot erre a célra is.

Hasznos programok a blogkészítéshez

Én ezeket az online programokat, platformokat használom a saját blogposztjaim megírásakor, illetve a munkám során is. Többnyire ingyenes platformokról van szó, de egyes – olykor fontos – funkciókért már fizetni kell.

Témákhoz inspiráció

Google Trends

AnswerThePublic

Kulcsszókutatás

– SEMrush

– Ahrefs

– WordStream

Képletöltés

– Pixabay

– Unsplash

– Pexels

– Canva

Képszerkesztés

– Canva

– Pixlr

– VistaCrate

Képtömörítés

– TinyPng

– Website Planet

– HiPDF

Mesterséges intelligencia

– TinyPng

– Website Planet

– ChatGPT

– Rytr

– Writesonic

– Bing képkészítő

Remélem, hogy érdekes volt számodra ez a téma, annak pedig nagyon örülök, ha néhány ötletemet hasznosítani is tudod majd! Ha kérdésed vagy észrevételed van, akkor a kapcsolat menüpontra kattintva tudsz írni nekem. Köszönöm, ha megosztod vagy elmented az írásomat! icon_heart icon

Pin It on Pinterest

Share This