Ingyen tanulás tudásbázis – a kreatív vállalkozók kincsestára!

Szerző: | nov 10, 2021 | Tippek és ötletek

Utoljára módosítva: 2023. október 30. 

„A tudás hatalom.” Ezt vallotta Sir Francis Bacon angol államférfi, aki íróként és filozófusként is tevékenykedett. Egy vállalkozó számára különösen fontos, hogy milyen ismeretekkel a zsebében kezdi el a vállalkozását, hiszen egyedül ő dönt mindenről, az ő kezében van az irányítás.

Én pályakezdőként több területen is szerettem volna még magam képezni, a problémám csak az volt, hogy idő- és pénzhiányban szenvedtem. Főleg ez volt az oka annak, hogy nagyjából 2 év alatt rengeteg olyan olcsóbb és teljesen ingyenes tanulási lehetőséget sikerült összegyűjteni, amiknek azóta is nagy hasznát veszem a munkámban. Elég gyorsan rájöttem arra is, hogy csak egy kis kitartás és kreativitás kell ahhoz, hogy otthonról, korlátok nélkül és folyamatosan bővíthessem a tudásomat.

Az így szerzett tapasztalatokból osztok most meg veled pár tippet-trükköt-ötletet és azt az öt ingyen tanulási lehetőséget, amikről úgy gondolom, hogy neked is a hasznodra válhatnak.

Tudásod nem csak hatalmat ad a kezedbe! Elismerést, tiszteletet ébreszt másokban, miközben az önbizalmad is erősödik. Az ismereteid olyan kincsek, amik nemcsak a személyes fejlődésedet segítik, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy eredményesebb lehess az élet minden területén.

Ingyen tanulás tudásbázis Pinterest pin

1. Idegennyelv

Nyelvtudásodnak nagyon sok területen veheted hasznát a vállalkozásodban. Szó szerint megnyílnak előtted a kapuk, ha magabiztosan beszélsz legalább egy idegennyelvet. Külföldi partnereket, ügyfeleket szerezhetsz, több lehetőséged lesz a vállalkozásod fejlesztésére is.

Az interneten rengeteg ingyenes nyelvtanulási lehetőség áll a rendelkezésedre. Oktatóvideókra, letölthető tananyagokra, de még komplett tanfolyamokra is rálelhetsz – jellemzően kezdők részére szoktak ingyenes kurzusokat indítani – akár a kevésbé népszerűnek számító nyelveken is.

Ingyenes platformok, ahol ingyen tanulhatsz nyelveket:

Az első platformot én is sokáig használtam, ezért bátran ajánlom neked is. Nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten nagyon népszerű a Duolingo. Online vagy telefonos alkalmazásként is elérhető és több mint 40 nyelvet tanulhatsz meg a segítségével. A színes dizájn és a játékos formában elvégezhető feladatok miatt könnyebbnek érezheted vele a tanulást. Talán ezért is szeretik olyan sokan amellett, hogy teljesen ingyenes a használata.

Egy másik ingyenes platform a Ling. Szintén elérhető online és mobilos alkalmazásként is. Nagyon népszerű volt idén, több mint 5 millióan használták az appot nyelvtanulásra és egyébként több mint 60 nyelv elérhető rajta. Mindent tud, amit egy ilyen alkalmazásnak kell. Végezhetsz rajta teszteket, fejlesztheted a szókincsed, gyakorolhatod a kiejtést és a nyelvtant is.

2. Weboldalkészítés

Ha kisvállalkozásod vagy céged honlapját szeretnéd elkészíttetni, akkor átlagosan 200.000 forint körüli költségre számíthatsz, de az igényeidtől függően ez az összeg sokkal magasabb is lehet. Az elkészítést követően a karbantartást is rendszeresen fizetheted, ezért nagyon sokat spórolhatsz azzal, ha megtanulod a weboldalkészítés alapjait. Ezzel a tudással a kezedben te dönthetsz a dizájn, a tartalom és az összes részlet felett is, ami szerintem egy nagyon jó dolog, mert így pontosan olyan lehet a weboldalad, mint amilyennek elképzeled.

Kinek ajánlom, hogy ingyen tanuljon weboldalt készíteni?

Akkor ajánlom, hogy belevágj a tanulásba, ha az alábbi állítások közül legalább kettő igaz rád.

arrow_carrot 2right icon Van időd a tanulásra, nem sürgős, hogy legyen saját honlapod.

arrow_carrot 2right icon Kezdésnek elég számodra egy egyszerűbb kialakítású honlap is.

arrow_carrot 2right icon Érdekel a webdesign világa, ezért nem okozhat gondot, hogy akár órákig is kísérletezhetsz a gép előtt ülve.

arrow_carrot 2right icon Szimpatikus számodra a gondolat, hogy hosszabb távon is megéri megtanulni a weboldalkészítést.

arrow_carrot 2right icon Szereted a kreativitást igénylő munkákat.

Több, viszonylag egyszerűen használható platform kezelését is elsajátíthatod, de én most a WordPress-hez fogok neked adni pár tippet. Én is a nulláról, teljesen egyedül tanultam meg a kezelését. Profinak persze nem mondhatom magam, de a célomat és még talán többet is sikerült elérnem. El tudtam készíteni a saját honlapomat, ami egy szakember szemével nézve biztosan nem tökéletes, nekem mégis nagyon jó érzés, hogy a saját munkámnak mondhatom és nagyon büszke is vagyok rá! 🙂 Idén már férjem vállalkozásának is tudtam segíteni a honlapkészítésben és ügyfeleim számára is bátran el merek vállalni egyszerűbb WordPress munkákat.

Az alábbi forrásokat ajánlom, ha ingyen szeretnéd megtanulni a WordPress használatát:

wphu.org.: A WordPress Magyarország honlapján egy hasznos kis kézikönyvet találhatsz, amiben bemutatják az adminisztrációs felületet. Én kezdésként ennek az átböngészését ajánlom, mert itt megtanulhatod az alapokat. Egy fórum is működik az oldalon, itt is értékes infókhoz juthatsz hozzá és kérhetsz segítséget más felhasználóktól is, ha elakadnál valamiben.

Közösségi oldalak és fórumok: Körülnézhetsz más fórumokon is és közösségi oldalak WordPress témájú csoportjaihoz is csatlakozhatsz. Ezeket a csoportokat általában tapasztalt webfejlesztők kezelik, akiktől szintén kérhetsz tanácsokat, ha szükséged lenne rá.

Online videók és útmutatók: Ha beírod a böngésződ vagy a YouTube keresőjébe, hogy ingyenes WordPress tanulás, illetve WordPress oktatóanyag, akkor bőven találhatsz tartalmat a témában. Tanfolyamokat, cikkeket, videókat és sok más hasznos anyagot gyűjthetsz így össze gyorsan és egyszerűen.

3 tipp, hogy hatékonyabb lehess:

Kezdd el, próbáld ki!

Az útmutatók és leírások nagyon hasznosak, de van egy gyorsabb módja annak, hogy „WordPress szaki” lehess. Legyél bátor, lépj be és gyakorolj! Készíts el egy oldalt, kísérletezz, fedezd fel saját magad a különböző sablonokat, modulokat és beállításokat!

Használj visual builder-t!

A WordPress gyári szerkesztője helyett egy visual builder-t érdemes használnod. Egy weboldalépítővel komolyabb szaktudás nélkül is szép oldalakat készíthetsz. A két legnépszerűbb az Elementor és a Divi. Az Elementor alapfunkciói ingyenesek, de már azokkal is könnyen fel tudod építeni a saját honlapodat. Eleinte én is azzal kezdtem, csak később tértem át a Divire, ami viszont sajnos csak éves előfizetés ellenében használható. Mind a kettő esetében rengeteg sablon közül választhatsz, és a drag and drop („fogd és vidd”) funkciónak köszönhetően egyszerűen használhatod a szerkesztőfelületüket is.

ingyen tanulás weboldalkészites divi

Ilyen a Divi szerkesztőfelülete használat közben.

Nézz körül külföldi oldalakon is!

Külföldi oldalakon én sok esetben több leírást, oktatóanyagot találtam, mint a hazai oldalakon. Ha valamiről nem találsz elég infót, akkor keress rá angolul is. Azon nem kell aggódnod, ha nem elég jó az angolod, hiszen ott vannak az online fordítók, vagy akár a böngésződre is tölthetsz le egy fordító bővítményt.

Nem mondom, hogy gyorsan meg lehet tanulni a WordPresst használni, mert az nem lenne igaz. Egy egyszerűbb, sablonra építkező honlapot már nagyjából 1-2 hónap alatt is megtanulhatsz elkészíteni, de ez persze attól is függ, hogy mennyi időt tudsz erre szánni.

3. SEO

Ha megtanulod saját magadnak felépíteni a honlapodat, akkor a SEO alapjaival is érdemes egy kicsit megismerkedned, de egyéb esetekben is hasznos lehet, ha tudsz róla pár dolgot.

Ha még nem hallottál volna róla, akkor röviden annyit elmondok, hogy a SEO (search engine optimization) keresőoptimalizálást jelent. Lényege, hogy honlapodat az internetes keresőmotorok – mint például a Google – találati listájának elejére juttasd bizonyos kulcsszavak segítségével. Ez így egyszerűen hangzik, de sajnos közel sem az, viszont, ha már a fontosabb elméleti és technikai részeket megismerted, akkor egy lépéssel közelebb kerülhetsz a célhoz.

Hogyan tanulhatod meg ingyen a SEO alapjait?

Ahogy a weboldalkészítésnél, itt is az internet lesz a kulcs. Ha beírod a keresőbe, hogy ingyen SEO tanulás, akkor biztos, hogy fogsz találni pár anyagot a témában. Hirdetnek több helyen is tanfolyamokat és akadnak kisebb-nagyobb leírások is. A Youtube-ra is töltöttek fel sok videót arról, hogy a honlapodon hogyan tudod beállítani például a kulcsszavakat.

Érdemes követned marketinges és weboldalkészítő vállalkozások közösségi média oldalait. Nekem sokszor sikerült így belefutni értékes infókba. Sok blogposzt is született már ebben a témában, ezért a honlapokon sem árthat tájékozódnod.

icon_quotations icon

 

A tudás lehetőséget ad a változásra.

Claire Fagin

4. Photoshop

A Photoshop egy nagyon sokoldalú képszerkesztő szoftver, ennek köszönhetően a vállalkozásodban is számos területen a hasznát veheted. Egyedi és minőségi grafikákat készíthetsz vele a weboldaladra, de a kreatív marketingben is a segítségedre lehet. Ügyfélvonzó hirdetéseket, plakátokat és a közösségi média posztok vizuális elemeit is megtervezheted vele. Nem csak pénzt takarítasz meg azzal, ha megtanulod a Photoshop használatát, hanem teljes kreatív kontrollt is biztosíthatsz vele magadnak a vállalkozásodban.

3 platform az ingyen tanuláshoz:

Elsőként az Adobe honlapját ajánlom a figyelmedbe, ahol minden fontos információt megtalálhatsz amire kezdőként szükséged lehet. Az útmutató magyar nyelven is elérhető, aminek én nagyon örültem. Lényegében minden területét érintik a programnak – megismerheted például a szerkesztőfelületet, a beállítási lehetőségeket és sok-sok technikai részletet.

Több Youtube videó is a rendelkezésedre áll az ingyen tanuláshoz, amiknek leginkább már a gyakorlásnál vagy élesben veheted hasznát. Több oktatóvideó projektekbe integrálva, lépésről lépésre mutatja be a különböző technikákat, így a vizuális tartalomnak köszönhetően sokkal könnyebben elsajátíthatsz egy-egy munkafolyamatot.

Harmadik forrásként a Photoshop esetében is a közösségi média oldalakat, csoportokat és a fórumokat ajánlom. Ha elakadnál, vagy kérdésed lenne egy művelettel kapcsolatban, akkor ezeken a helyeken felteheted a kérdésedet, vagy egyszerűen csak informálódhatsz a korábbi bejegyzésekből.

2 tipp, hogy hatékonyabb lehess:

Kezdd el, gyakorolj!

Ahogy a WordPress esetében, úgy a Photoshop-nál is azt tudom tanácsolni, hogy olvasgass bele az útmutatóba, de minél hamarabb kezdd el használni a programot, kísérletezz és gyakorolj! Gyorsabban rögzülnek benned a részletek, ha nem csak olvasod, hanem gyakorlod is őket.

Pontosíts!

Mivel az Adobe honlapján mindent megtalálhatsz az alapokhoz, ezért valószínűleg már csak valamilyen technikai probléma jöhet majd szembe veled. Ilyenkor a neten böngészve a „Photoshop tippek” és egyéb hasonló, általános kifejezések nehezen lesznek a segítségedre, mert ezek bármi másról is szólhatnak. Az adott problémára keress inkább rá, kulcsszavakkal pontosíts! Ha például úgy írod be a keresőbe, hogy „Photoshop alakzat kivágás” vagy „Photoshop háttér cserélés”, akkor nagyobb eséllyel találsz majd valami hasznosat. Ez azért is célszerűbb, mert sokkal több olyan tartalmat töltenek fel az internetre, amik kifejezetten 1-1 művelet megoldására fókuszálnak.

5. Vegyes – tanulj ingyen bármit, amit szeretnél!

Több olyan online platform is létezik, ahol tanárok és tanító kedvű szakértők osztják meg teljesen ingyen a tudásukat. Ilyen a magyar nyelvű Webuni is, ahol rengeteg témában találhatsz ingyen oktatóanyagot. Itt is tanulhatsz például idegennyelveket, weboldalkészítést és Photoshop kezelést is. Nagyon hasznos tartalmakat lehet ilyen oldalakon találni, szerintem szuper dolog, hogy költségmentesen is elérhetővé teszik ezeket az anyagokat!

Külföldi oldalak között is akadnak olyanok, ahol például egyetemek, többek közt az MIT, a Harvard, vagy a Stanford is ingyenes kurzusokat biztosítanak. Ezek az úgynevezett MOOC (Massive Online Open Course) oldalak, aminek a magyar megfelelője körülbelül az, hogy Tömeges Online Nyílt Kurzusok.

Az egyik ilyen az Udemy, ami a több mint 100.000 kurzusával talán a legnagyobb ilyen online oktatási platform. 65 nyelven nézhetsz meg videókat és a programozástól kezdve a jóga, a zene, vagy a marketing témában is bármit megtalálhatsz.

A másik a Coursera, ahol matematikai, természettudományi, üzleti, mérnöki és ezernyi más területről sajátíthatsz el ismereteket. Annyiban különbözik a többi MOOC-tól, hogy itt hivatalos oklevelet, bizonyítványt és még akár diplomát is kaphatsz egy kurzus elvégzését követően (ez persze nem az ingyenesen elérhető tanfolyamokra jellemző).

Remélem, hogy érdekes volt számodra ez a téma, és örülök, ha néhány ötletemet esetleg hasznosítani is tudod majd! Ha kérdésed vagy észrevételed van, akkor a kapcsolat menüpontra kattintva tudsz írni nekem. Köszönöm, ha megosztod vagy elmented az írásomat! icon_heart icon

Pin It on Pinterest

Share This